Lody na gorąco

dnia

Nie tylko z podaniem tych lodów jest kłopot, bo wymaga nieco uwagi, ale i z samą nazwą. Międzynarodowa nazwa takich lodów z jakiegoś powodu to omlet norweski (omelette norvégienne). Tak ten efektowny deser nazywa „Larousse gastronomique”, dodając, że inna nazwa to Baked Alaska. Taki „omlet” jest wyjątkowo efektowny. W gruncie rzeczy nie jest trudny do podania, nawet w warunkach domowych. Tylko trzeba go szybko zapiec i podać, zanim się roztopi. Ale czy to naprawdę omlet?

Lody na ciepło są obecne w naszych dawnych książkach kucharskich. Znano je! Lucyna Ćwierczakiewiczowa podaje przepis na „Lody podawane na gorąco”, zaznaczając przy tym: „a jednak jest to możliwe”. Dla Marty Norkowskiej są to „lody au gratin” i wręcz się tłumaczy z podania tak oryginalnej recepty: „ponieważ jest to wiek secesyi i oryginalności, przeto podaję jeszcze przepis na oryginalną potrawę t.j. na przyrządzanie lodów zapiekanych. Aby się podczas tego nie roztopiły, półmisek wykłada się waflami. Na nich układa się lody, z wierzchu i boków znów wafle, a następnie białka ubite z cukrem, czyli bezę. Ten półmisek wkłada się w drugi, wypełniony tłuczonym lodem, i oba wkłada do ostrego pieca”.

Ćwierczakiewiczowa obkłada półmisek biszkopcikami, na nie kładzie lody, pokrywa je pianą i szybko zapieka postawiwszy „na górną kondygnację pieca, tak, aby z góry tylko ciepło wzięło. Po trzech minutach merenga się zrumieni. Polać arakiem, zapalić i podać na stół”.

Odmianą tego deseru jest omelette surprise, czyli omlet-niespodzianka. W niektórych przepisach także on bywa nazywany norweskim lub Alaską. Jak i w ich przypadku, potrzebne jest ciasto biszkoptowe, upieczone jak na roladę. Kroi się je tak, aby po złożeniu stanowiło skrzynkę, która pomieści kostkę lodów. Na półmisku układa się prostokąt lub kwadrat wycięty z biszkoptu, na nim lody oraz owoce nasączone koniakiem albo przetrzymane z cukrem. Lody można przekroić na pół i przełożyć owocami. Zazwyczaj są to truskawki. Resztą równo skrojonego ciasta obkłada się lody. Brzegi można skleić białkiem. Dalej jak wyżej: trzeba dekoracyjnie obłożyć pianą z białek i zapiec. Przed podaniem ubrać pozostawionymi owocami.

Aha, „Larousse g.” każe przygotować własne lody z kremu tzw. angielskiego (anglaise) z 7–8 żółtek, 20 dag cukru, 3/4 l śmietany, 1 laski wanilii. Mrozi się je w formie do keksu. Biszkopt piecze się – cienko rozsmarowany na blaszce – z 4 żółtek utartych z 12,5 dag cukru, wymieszanych z 12,5 dag mąki, 4 dag stopionego masła i pianą z 4 białek.

Biszkopt kroi się na dwie części (w miarę możliwości w kształcie półmiska, na którym deser podamy, tzn. owalne lub prostokątne) i skrapia 1/3 szklaneczki syropu zmieszanego z kieliszkiem likieru pomarańczowego (Cointerau lub Grand Marnier). Na nim układa się lody, nakrywa drugą warstwę biszkoptu, smaruje dokładnie pianą z białek, posypuje cukrem pudrem z wierzchu. Zapieka w dobrze nagrzanym piekarniku, aż białka się lekko zazłocą. Podawać trzeba natychmiast. Można skropić alkoholem, zapalić i podać omlet płonący. Można zapalić alkohol na głębokiej  łyżce i płonącym oblać potrawę.

To tylko wygląda bardzo zawile. W wersji uproszczonej (taka była moja) na spodzie foremki układamy kupne biszkopty, skrapiamy je likierem lub innym alkoholem (u mnie było to „Amaretto”), nakładamy lody (też kupne) z pudełka, obkładamy dokładnie pianą. Zapiekałam wszystko przez 20 minut w temp. 220 st. C. Oczywiście, gościom nie powiedziałam, że to przepis francuski. Podałam deser jako Zapiekaną Alaskę, bo przecież byliśmy na przyjęciu dla kowbojów na ranczu Ponderosa!

PS Awokado podane z lodami czosnkowymi, które opisałam na podstawie książki Alicji B. Toklas i podałam na przystawkę, zrobiło furorę. Chyba najbardziej wszystkim smakowało, nawet Joli, która lodów nie jada; małą porcyjkę Alaski też zjadła.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s