Śliwki raz jeszcze

Wartością śliwek jest wysoka zawartość pektyn, które, co cytuje Irena Gumowska, krzewiąca zdrowe odżywianie w latach 60. czy 70. XX wieku, „z punktu widzenia dietetyki bywają cenniejsze od witamin w owocach”. Dodaje jeszcze, że z powodu dużej zawartości witamin B, które „uzdrawiają nerwy”, nazywa się śliwki „owocami rozweselającymi”. Niech będzie. Przy tym stwierdzenie, że regulują trawienie, brzmi jak banał. Warto o tym jednak pamiętać.

 

Śliwkowe desery sprowadzają się u nas zwykle do placka ze śliwkami – pysznego zresztą – z owocami rozłożonymi na cieście i kruchym, i puszystym, np. drożdżowym. Takie ciasto piekąc się wypełnia dom szczególnie domowym i ciepłym zapachem. Wystarczy rozłożyć śliwki na sklepowym cieście kruchym lub francuskim, posypać cynamonem i cukrem i zapiec. Gdy się je pokryje pianą ubitą z białek i cukru – zyskają na urodzie i smaku.

Irena Gumowska, jako nowość (mam III wydanie jej książki, z roku 1995, z ceną – to ciekawe! – zł 13, a w nawiasie 130 000), proponuje ciasto z kuchni francuskiej, które nazywa „tart”, a które my nazywamy – tartą. Tarta ze śliwkami to śliwki upieczone jak wyżej na cieście kruchym. Tym, którzy nie mają gotowego, podaję za panią Ireną nieskomplikowany przepis.

Tart Ireny Gumowskiej

We Francji podaje się – nie placek ze śliwkami – ale tak zwany „tart”, na kruchym spodzie, ze śliwkami lub innym i owocami. Oto przepis na ten pyszny deser: 12,5 dag – pół na pól – masła i oleju, maki – ile zabierze, proszku do pieczenia na koniec noża, soli do smaku i wody tyle, by ciasto był gąbczaste; wyrobić, cienko rozwałkować, wylepić blachę lub 2 tortownice. Posypać 2 łyżkami cukru pudru, ułożyć śliwki. Podpiec w bardzo gorącym (279 st. C) piekarniku. Ubić 2 jaja ze szklanką śmietany i szklanką cukru pudru. Polać tym owoce i zapiec na złoty kolor.

Na końcu autorka dodaje z uczuciem od siebie: „Gdyby się człowiek nie bał utyć – jadłby to codziennie”.

 Ja mam jeszcze inną propozycję jak spożytkować jesienne śliwki. Pochodzi także z Francji. Będą to ciasteczka złote i lekkie jak puch. Można je zrobić razem z dziećmi, nawet małymi. Na pewno chętnie je potem zjedzą lub podadzą rodzicom lub swoim gościom.

 

Śliwkowe magdalenki

13 dag maki pszennej

11 dag cukru pudru

szczypta soli

13 dag masła

2 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

kilka śliwek

Śliwki odpestkować, pokroić na kawałeczki. Masło stopić, wychłodzić. Żółtka jaj utrzeć z cukrem i solą. Białka ubić na sztywną pianę, przesiać na nie mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać z żółtkami. Wmieszać masło. Ciasto rozłożyć do foremek, ułożyć na nim kawałeczki śliwek.

 

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 10–15 minut. Wyjąć z foremek po wystygnięciu.

Ciasto jest bardzo delikatne. Dlatego z jego wyjęciem z foremek warto się nie śpieszyć. Ja nie poczekałam i ciasto nieco się pokruszyło. Na smak to nie wpłynęło, tylko odbiło się na wyglądzie. Dopowiem jeszcze, że blaszane lub szklane foremki przed włożeniem ciasta smarujemy masłem. Silikonowych smarować nie trzeba. Co do kształtu foremek: mogą być te w formie muszelek, czyli na magdalenki, ale niekoniecznie. Ponieważ ciasto mi zostało, upiekłam je w foremkach na muffiny. Były tak samo smaczne, jak magdalenki.

A do ciasteczek możemy ugotować drugi z kompotów osiemnastowiecznego królewskiego kuchmistrza Wojciecha Wielądki:

Ze śliwek komput inaczey

Ćwierć funta cukru gotuy przez kwadrans, wley szklankę wody, zszumuy: włóż w ten syrop śliwek doyrzałych funt, zagotuy kilka razy, wysadziwszy, zszumuy, ułóż na salaterce od komputu, ieżeli syrop rzadki, wygotuy lepiey przed wydaniem.

Dopowiem do wszystkich przepisów, że śliwki bardzo się lubią z cynamonem. Inne korzenie też podkreślą ich smak: na przykład goździki lub kardamon. Do ciasteczek i kompotu możemy także wkroić liście stewii – zastępując nimi porcję cukru.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s