Kolorowa dynia

Dynia wróciła na mój stół. Można kupić ją całą, w kawałkach lub oczyszczone jej porcje „za zupę”, już bez pestek. Korzystajmy z tego! Uważam, że może być przebojem tej jesieni. I każdej następnej. W dodatku można dostać różne gatunki dyni. Miło patrzeć, jak warzywo zapomniane wraca na stoły. Jak na zdjęciu z bazaru przy warszawskiej Hali Mirowskiej.

Na początek teoria z „Iskier przewodnika sztuki kulinarnej” Marii Lemnis i Henryka Vitry czyli Tadeusza Żakieja.

DYNIA

Ogromne, żółte lub prawie pomarańczowe dynie są wspaniałą jesienną dekoracją naszych zieleniaków. Natomiast we współczesnej [czyli z czasów zaawansowanego PRL-u z lat 60. i 70.] kuchni polskiej jest stanowczo niedoceniona., Przypominamy wiec, że stanowi ona podstawę wielu potraw (zup, jarzyn, kompotów, marynat i nawet konfitur), zdrowych i smacznych Suszone pestki dyni są natomiast ogromnie popularne wśród dzieci i młodzieży. Miąższ dojrzałej dyni zawiera dużo prawitaminy A i nieco witaminy C, ma znikomą wartość kaloryczną, jest więc wymarzoną jarzyną-owocem dla pragnących schudnąć. A przy tym cena popularnej dyni jest bardzo przystępna. Dynia ceniona była wysoko przez starożytnych, pojawiała się nawet na stole Lukullusa. Odgrywa po dziś dzień ważną rolę w kuchni i medycynie arabskiej. Znakomita zupa z pieczonej dyni jest bardzo atrakcyjną specjalnością kuchni bułgarskiej.

Ta zupa mnie zainteresowała. Poszukam przepisów! Przytoczoną teorię uzupełnię o współczesność. Pestki dyni kiedyś kupowało się niełuskane i, bodajże, tylko w nielicznych warzywniakach tzw. prywatnych lub na bazarach. Mnie kojarzą się z małym sklepikiem mieszczącym się przy ulicy Bednarskiej w Warszawie, nazywanym „u Lodzi”. Pamiętam panią Lodzię i ten jej sklepik z zestawem warzyw, z kwaszonymi ogórkami i kapustą, wiejską śmietaną i serem w osełkach, z kolorowaną oranżadą i pestkami dyni lub słonecznika do łuskania. Ponieważ biegnącą w dół warszawskiej skarpy Bednarską przemierzałam codziennie dwa razy – biegłam do szkoły mieszczącej się przy Wiśle, miałam więc do niej z górki; pod górkę miałam, gdy wracałam do domu – mały i ciemny pani Lodzi sklepik często odwiedzałam. Nie ma go już od lat. Pestki dyni kupujemy dzisiaj wygodne dla jedzenia, już wyłuskane. Zwłaszcza panów powinno to cieszyć, wspomagają bowiem profilaktykę i niedomagania prostaty. Obok klawiatury każdego pana powinna stać miseczka z pestkami dyni.

Zrobiło się nostalgicznie, a potem zdrowotnie. Wracam do tego, co smaczne, co z dyni można zrobić. Do potraw wymienionych w „Przewodniku…” dodam swój przepis. Na placek z dynią; nazwijmy go z francuska tartą. Ten placek pozwoli zagospodarować resztki. Według mnie sztuki niemarnowania jedzenia powinno się uczyć w szkole! Świat będzie nam wdzięczny, a i nasza kieszeń zyska na wykorzystywaniu wszystkiego, co kupiliśmy i to niekiedy w nadmiarze. W placku wykorzystałam pozostałości z dyni pieczonej na jarzynę (w blogu niedawno opisaną) i resztki z pieczonej kaczki.

 

Tarta z dynią po mojemu

gotowe kruche ciasto (nie słodkie)

kawałki dyni już upieczonej

kawałki pieczonej kaczki

ser mozzarella

suszony majeranek lub oregano

świeże zioła, te same, co wyżej

oliwa

pieprz

Ciasto rozłożyć na blaszce, posmarować oliwą. Rozłożyć na nim kawałki dyni oraz plasterki kaczki. Posypać suszonymi przyprawami. Na wierzchu rozłożyć ser.

 

Zapiekać 20–30 minut w 180–200 st. C , aż ciasto się upiecze, a ser roztopi. Podawać przybrane świeżymi ziołami.

Danie nie tylko cieszy oczy, ale jest bardzo smaczne. Oczywiście, można zastosować do niego resztki kurczaka albo szynkę, albo z mięsa w ogóle zrezygnować na rzecz np. pomidora czy cukinii. Można także rozszerzyć wkład serowy – o parmezan lub inny ser, np. jakiś pleśniowy. A dynię można dać i świeżą. Wtedy przed pieczeniem skrapiamy ją oliwą. Piecze się szybko. Bo placek z dynią należy w dodatku do kuchni błyskawicznej, dla zapracowanych.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s