Zapiekanka w kolorach jesieni

Na stole powinno być kolorowo, zwłaszcza w jesień tak mglistą i wypraną z barw, jak dzisiaj. Warto pokręcić się po warzywniaku i wybrać warzywa, które będą nie tylko smaczne, ale i ozdobią stół. Kolor dają zawsze pomidory. Do zapiekanek idealne. A gdy na stoisku spotkamy kabaczki lub cukinie (nawet te przerośnięte, których zwykle unikamy, ale niekiedy nie ma innych), bakłażany, piękne cebule oraz dobierzemy do nich przyprawy, będziemy mieli szanse przypomnienia sobie wakacyjnych smaków śródziemnomorskich lub adriatyckich.

Recepty na takie potrawy odnalazłam w „Przekroju” z jesieni roku 1973. Warto z nich skorzystać i dziś. Warzyw nigdy dość:

PODAJE: redaktor Jednego Dania na prośbę p. Wandy z S. Kabaczki, warzywo znane kiedyś głównie w Warszawie i okolicy obecnie zdobywają sobie szerszą popularność. Nic dziwnego – łatwe w ogródkowej uprawie, smaczne. Ale nie wszyscy, którzy je widzą na stoisku warzywnym, a nawet i w swoim ogródku, wiedzą jak je przyrządzać. Więc takie dwie propozycje:

Biurek

(z kuchni jugosłowiańskiej) kabaczki obrane ze skórki (jeśli twarda) pokroić w cienkie plasterki. Posolić i odłożyć na 10–15 minut. Każdy plasterek otoczyć w mące i smażyć na gorącej oliwie lub oleju. Rozbić na talerzu jajko, podzielić na połowy do jednej dodać utarty żółty ser i posiekaną zieloną pietruszkę. Tą masą smarować plasterek kabaczka i kłaść na nim drugi. Zlepione po dwa maczać w drugiej połowie jajka, otaczać w tartej bułce i ponownie smażyć z obu stron na oliwie.

Osobno podać roztrzepane kwaśne mleko przyprawione roztartym z ząbkiem czosnku, posiekanym koprem i mielonymi włoskimi orzechami. Tym mlekiem polewać kabaczki na talerzu. Podobnie można podawać bakłażany.

PODAJE: Ryszard W. z Zabrza, który to danie wypróbował w czasie wycieczki do Włoch. Smakowało mu więc postarał się o przepis i dzieli się  nim z Czytelnikami J. D.

Bierze się: jednakową wagowo ilość kabaczków bakłażanów i pomidorów. Bakłażany i kabaczki obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki. Wrzucić je do dużej ilości gotującej, posolonej wody. Gotować przez 5 minut. Sprawdzić czy są ugotowane na półmiękko.

Wymyć, osuszyć i pokroić w plasterki (niezbyt cienkie) pomidory. Cebulę pokroić w plasterki i usmażyć na oliwie, skrapiając wodą. Cebula powinna zmięknąć, ale nie przyrumienić się.

W rondlu do zapiekania ułożyć najpierw na dno cebulę, potem warstwę bakłażanów, pomidorów, kabaczków i jeszcze dla ozdoby – pomidorów. Poszczególne warstwy w czasie układania solić, pieprzyć, posypywać tartym serem i kropić oliwą. Na wierzchu posypać tartą bułką. Wstawić do gorącego piekarnika. Po pół godzinie (do 40 min.) powinna być gotowa.

Dodatek do mięs lub samodzielne danie – wtedy jeść z bułką. Można tę zapiekankę także wzbogacić, dodając oprócz sera wędlinę pokrojoną w paseczki.

A ja, jak zwykle, przygotowałam coś, co może mieć różne warianty i nazwę

Zapiekanka z warzyw po mojemu

cukinia lub kabaczek

bakłażan

pomidory

cebula i czosnek

na sos: jogurt bałkański lub grecki, ew. jajko, ser feta

zielenina: natka pietruszki lub świeże zioła

oliwa

sól, pieprz lub mielona papryka

Bakłażany obrać ze skórki (kto chce, może ją zostawić) i pokroić w plasterki (wykroić środek z ziarenkami), posolić, odstawić. Kabaczek lub cukinię obrać i pokroić podobnie. Cebulę i czosnek obrać, pokroić i posiekać. Zieleninę umyć, osuszyć, także usiekać, wymieszać z czosnkiem.

Bakłażany opłukać z soli, osuszyć, obsmażyć na oliwie. W wysmarowanej oliwą formie układać warzywa warstwami, przekładając ziołami z czosnkiem. Skropić każdą warstwę oliwą, bardzo lekko posolić i posypać pieprzem lub mieloną papryką.

Sos sporządzić z jogurtu wymieszanego z jajkiem (można z niego zrezygnować) oraz sera feta
pokrojonego w drobną kostkę. Sosu już nie solić.

Warzywa pod kołderką sosu skropić na wierzchu oliwą i zapiekać przez mniej więcej pół godziny.

Ser feta można zastąpić innym, np. tzw. żółtym, utartym. Zestaw warzyw można wzbogacić o pieczarki lub/i paprykę w dowolnym kolorze. Ilości czosnku nie podaję, wystarczy jeden ząbek, ale czosnkojady dadzą oczywiście więcej. Można dodawać każde zioła, ale najlepsze będą: oregano lub majeranek i tymianek. Świeże lub suszone. 

Zapiekankę podawać najlepiej z ciabattą lub bagietką, ale każde pieczywo będzie pasowało. Ja podałam chlebek indyjski. I sałatę (sałata np. rzymska lub lodowa, cebula, ostra papryczka chili) z winegretem. Z racji dodatku jogurtu i fety do zapiekanki można podać ochłodzone wino greckie – retsinę. Kto spędzał w wakacji w Grecji, na pewno sobie je przypomni. Ale lekkie wino czerwone też będzie pasowało. A kto wina podawać nie chce, niech postawi na stole miseczki z jogurtem.

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s