Coś z ryb i coś z warzyw

Podobna fasola jest u nas nazywana „mamut”. Z racji rozmiaru. Jest żółta. Tu kupiłam zieloną. Szerokie strąki są długie na ponad dwadzieścia centymetrów. Wyglądają bardzo solidnie.

Z tej fasoli stworzyłam coś, co można podać jako dodatek do obiadu (kurczak, ryba) lub jako danie samodzielne samodzielne. Zasmakuje zwłaszcza tym, którzy nie jedzą mięsa.

Fasola szeroka z migdałami

50 dag fasoli

20 dag migdałów bez skórki, lekko posolonych

oliwa, sherry, pieprz

sól, cukier

Fasolę umyć, odciąż końce z obu stron. Ugotować w wodzie osolonej i osłodzonej. Potrwa to ok. 20 minut (spróbować, aby się nie rozgotowała).  W czasie jej gotowania uprużyć migdały na suchej patelni. Fasolę odcedzić. Pospyać migdałami. Skropić oliwą i sherry.

Danie proste i bardzo smaczne. Po spacerze w upalny dzień i pływaniu w morzu przygotujemy je błyskawicznie i bez wysiłku. Podamy z chłodnym winem białym lub szklaneczką czerwonego i ze świeżym pieczywem pszennym. Wymuskamy nim talerze z sosem pieprzno-oliwno-winnym.

A ponieważ był to nasz pożegnalny obiad – żegnamy się z Motril i z tegorocznym latem – do fasoli podałam smażoną żabnicę. Tę znakomitą, choć kosztowną rybę opisywałam i pokazywałam w zeszłym roku. W tym przyrządziłam ją z akcentem nietypowym, ale bardzo hiszpańskim: z szynką serrano (jamón serrano). Przepis jest bardzo prosty, a ryba wygląda bardzo efektownie:

Żabnica w szynce serrano

kilka kawałków żabnicy

tyle samo cienkich plasterków szynki

rozmaryn

cebula, czosnek

ew. sól, pieprz

oliwa

Rybę owinąć plasterkami szynki. Ukłożyć na talerzu, przekładając plastrami cebuli i przekrojonymi wzdłuż ząbkami czosnku. Między filety ukłożyć gałązki rozmarynu. Skrapić oliwą, obsypać pieprzem. Marynować w lodówce.

Zawinięte w szynkę kawałki ryby smażyć na oliwie. Ewentualnie posolić, ale niekoniecznie, bo szynka jest słona. Ryba musi być usmażona, a szynka nie spalona, trzeba więc tak regulować płomień, aby nie był za duży.

KOMUNIKAT nr 2

Kończymy wakacje w Motril, zaczynamy wracać do Kraju. Powałęsamy się jeszcze nieco po Francji. Pisanie bloga zawieszam więc, aby prowadzić praktyczną Kuchnię w Podróży.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s