Sałatki na mroźny dzień? Czemu nie?

Za oknem minus dziesięć. I powietrze jak kryształ. Na stół wjeżdżają sałatki. Co do nich podać? Pieczywo. U nas będzie to chleb mazurski – razowy, z ziarnami, z chrupiącą skórką. Ale może być pieczywo włoskie. Dodatkiem do sałatek mogą być: sery, wędzone ryby oraz wędliny lub zimne mięso, ale można je jeść same. Z lampką czerwonego wina. Lub bez niej.

Z trzech rodzajów papryki

Sałatka Kolorowa

Trzy barwne papryki wstawiamy do piekarnika, opiekamy z każdej strony, aż skórka na każdej zrobi się czarna. Spaloną skórkę usuwamy, pozostaje słodki, wilgotny, mięsisty miąższ. Papryki ułożyłam kolorami, ale można je wymieszać. Posypujemy pokrojoną w kostkę szalotką wymieszaną z natką lub ulubionymi świeżymi ziołami. Ostatecznie zioła mogą być suszone. Doprawiamy oliwą. Solimy (nie jest to konieczne!).

 

Klasyczna

Sałatka z pomidorów

Kroimy pomidory w plastry. Ale gdy wolimy ćwiartki, też mogą być. Posypujemy pokrojoną dowolnie cebulą, ozdabiamy kilkoma skrojonymi z niej pierścieniami. U mnie cebula była czerwona. Dalej posypałam sałatkę przyprawą: „Suszone pomidory z bazylią i czosnkiem”. Ale może być inna. Polewamy sałatę oliwą lub olejem (dałam słonecznikowy). Pomidory zawsze trochę solę.

 Pożywna

Sałata fasolowa

Otwieramy puszkę i odcedzamy fasolę (chyba że ambitnie chcemy ją ugotować), przelewamy wodą, jeżeli jest sklejona i gęsta. Ja wzięłam fasolę czerwoną. Obsuszoną mieszamy z pokrojoną drobno cebulą i natką. Dodałam do sałatki seler naciowy i krążki świeżego ogórka. Posypała świeżo zmielonym chili. Doprawiłam sałatkę oliwą oraz Tabasco habanero.

I już. Warto przygotować na godzinkę, a co najmniej pół przed jedzeniem. Oczywiście zioła i przyprawy dobieramy wedle swego smaku i stanu kuchennej półki z przyprawami. Sałatki mogą być od jednej do… no, właśnie. Zadbajmy, gdy siadamy do stołu w parze, aby jedna była na nasz smak, druga na smak osoby współobiadującej.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s