Ciasto – zdrowsze!

dnia

Ciasta letnie – od pory roku, ale smakują dobrze, gdy są świeżo upieczone i podane jeszcze ciepłe – zwykle mają nadzienie owocowe. I dobrze, bo na owoce sezon. Ale ciasta, jak to ciasta, nieuchronnie składają się mąki, jaj, czasem jakiegoś tłuszczu… Mają sporo kalorii. Jednak zjedzenie jednego (jednego!) kawałka ciasta do porannej kawy lub popołudniowej herbaty nie spowoduje kilograma więcej na wadze. Zwłaszcza z witaminowym dodatkiem owocowym. Zachęcam do upieczenia swojego placka z owocami. Dzieci je uwielbiają, a i niejednego dorosłego wprowadzi w dobry humor. Każdy przyzna, że dom pachnący ciastem staje się bardziej… domowy.

 

Nie jestem wielką specjalistką od wypieków. Czasami nachodzi mnie ochota na wykonanie jakiegoś cukierniczego arcydzieła, ale często nie kończy się to dobrym efektem. Niemniej taki placek, jaki upiekłam, raczej uda się każdemu. Prosty. Lekki. Zdrowszy od większości ciast nie tylko dzięki owocom, ale i dzięki szczególnemu dodatkowi. To zarodki pszenne. Zawierają one solidną porcję roślinnego białka, witaminy z grupy B, witaminę E i PP, kwas foliowy, ale także sporo minerałów potrzebnych w codziennej diecie oraz błonnik, wspomagający trawienie. Zarodki  kupowane w paczuszkach – w sklepach z tzw. zdrową żywnością, ale i w zwykłych – można dodawać nie tylko do wypieków, lecz i do koktajlów, zup, panierek. Przepis na ciasto wzięłam z opakowania z zarodkami, ale nieco go zmodyfikowałam.

Letni placek z brzoskwiniami i morelami

4 jajka rozdzielone na białka i żółtka

1/2–3/4 szklanki cukru pudru

szklanka mąki

szklanka zarodków pszennych

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

świeże brzoskwinie i morele

cynamon, anyż lub wanilia uskrobana z laski

zapach anyżowy lub waniliowy

 

Białka ubić na sztywno mikserem. Ubijając dodawać stopniowo cukier puder. Potem kolejno ubijać z żółtkami. Nie przerywając ubijania dodawać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, zarodki i dodatki zapachowe oraz anyż lub wanilię. Ciasto wyłożyć, ułożyć na nim przekrojone na pół owoce (skórką do góry), posypać cynamonem. Piec 35–40 minut w 180 st. C.

 

Z dodatków zapachowych oraz korzennych można zrezygnować lub zastąpić je innymi (może skórka pomarańczowa i taki aromat?). Ale podnoszą atrakcyjność tego lekkiego placka. Posypałam go cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne.

A co do niego podać? Są tacy, którzy twierdzą, że w upalny dzień nic nie stawia lepiej na nogi niż gorąca herbata. Lecz dzieciom jej nie podamy, a zresztą i nie wszyscy dorośli ją dobrze przyjmą. Może więc coś chłodzącego, choć niekoniecznie gazowany, słodzony i barwiony zimny napój ze sklepu. Może ambitnie także wykonać coś własnego?

Ciekawe rady znalazłam w przedwojennym dodatku do ukazującego się w Bytomiu pisma „Katolik”. Dodatek nazywał się „Rodzina”:

 

Pismo redagował przez jakiś czas Bronisław Koraszewski (1864–1924), wielce dla Śląska i Opolszczyzny zasłużony, choć pochodził z Kujaw. W latach szkolnych przyjaźnił się tam z przyszłym poetą Janem Kasprowiczem. Aż trafił na Śląsk i tam znalazł swoje miejsce na ziemi. Za umiłowanie tych ziem płacił wielokrotnie więzieniem; czynnie sprzeciwiał się ich germanizacji. W Opolu zakładał przez I wojną Bank Ludowy i różne towarzystwa handlowe i oświatowe oraz przez lata redagował powołaną przez siebie „Gazetę Opolską”. Po odzyskaniu przez Polskę niepodległości brał udział w akcji plebiscytowej. Gdy Opole pozostało jednak przy Niemcach i tam groziło mu ponowne aresztowanie, zamieszkał w polskich już Katowicach. Tam pracował dla wydawnictwa i pisma „Katolik”, do którego dodatkiem była właśnie „Rodzina”. Krzewiła polskość w różnych postaciach, także zdrowej kuchni.

Napoje w rodzaju proponowanych „limonjad” oczywiście możemy przyrządzać na różne sposoby, także po zmieszaniu soku z cytryny z wodą i naparem z herbaty. Byle nie były za bardzo słodkie. Tuż przed podaniem do dzbanka z lemoniadą czy ice-tea można wrzucić kostki lodu. Zamrożony z sokiem będzie lepiej smakował i wyglądał.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s