Mus lub krem

dnia

Jakkolwiek nazwać ten deser, jest bardzo smaczny, lekki i łatwy do zrobienia. Pasuje do tych ciągnących się zimowych popołudni i wieczorów. Wykorzystuje się bowiem do niego cytrusy. Dodatkowo jest więc witaminowy. Można go podać po obiedzie, można połasuchować przy wieczornym oglądaniu filmu lub lekturze. Będzie smakował dzieciom.

Ten deser – pochodzi z którejś z książek kucharskich nieocenionego wydawnictwa Watra, wydawanych w PRL-u na zgrzebnym papierze – uprzyjemniał nam życie, gdy moje dzieci były małe i mieszkaliśmy na Ursynowie. Świętem było kupienie cytryn, a krem był ich niebanalnym i smacznym spożytkowaniem.

 

Krem cytrynowy

2 cytryny lub limonki: sok i starta skórka

3 jajka rozbite na żółtko i białko

1/2 szklanki cukru

łyżka żelatyny

2 łyżki wody

2 łyżki mleka

Żółtka utrzeć z cukrem, wlać sok z cytryn, wsypać startą skórkę. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, rozpuścić w gorącym mleku (nie gotować). Domieszać do masy żółtkowej. Białka ubić na bardzo sztywną pianę. Ze dwie łyżki piany domieszać do żółtek, gdy się wmieszają w całości, dodać resztę piany, delikatnie mieszając. Krem rozłożyć do miseczek opłukanych zimną wodą. Trzymać w lodówce.

 

Do dekoracji cienko pokrojone plasterki cytryny lub limonki można obgotować w syropie, ułożyć na wierzchu kremu. Kto się nie boi dodatkowych kalorii i porcji cukru, do tego lekkiego jak puch kremu może podać biszkopty.

W podobny sposób zrobimy krem z pomarańczy lub mandarynek. Podać przybrany cząstkami tych owoców surowych, obranych ze skórek.

 

Skórka wtarta do kremu musi pochodzić z owoców umytych starannie (chyba że znajdzie się owoce niepryskane). Gdy ją zetrzemy na grubej tarce, deser będzie miał wyrazistszy, wytrawny smak, co nie każdemu będzie smakowało; ja tak lubię. Dla małych dzieci można w ogóle z tej skórki zrezygnować. Następnym razem spróbuję żelatynę spęcznić zamiast w wodzie, w dwóch łyżkach likieru pomarańczowego. Czy się eksperyment uda? Zobaczymy. Wypróbuję też mus z czerwonego grejpfruta.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s