112. wpis

Alina Kwapisz-Kulińska – 05/09/2011 2:28

Początek tradycyjnego obiadu. Stawiamy na stół polski specjał: zakąski, do tego kto chce może podać zamrożoną czystą żytniówkę. Kieliszki też warto zamrozić.

Już przed wiekami Polacy i Rosjanie podawali przed obiadem, dla lepszego apetytu (?), wódkę i zestaw pasujących do niej wytrawnych małych danek. Rosyjskie zakuski trafiły nawet do kuchni międzynarodowej, polskie zakąski nie. A może szkoda? Może warto propagować ten kulinarny zwyczaj?

Oto coś niezwykle typowego: śledzie i sałatka majonezowa. Nawiasem mówić, taka sałatka, ozdoba każdego tradycyjnego polskiego stołu czy bufetu, na świecie ma nazwę: rosyjska. I kilka wariantów. Podstawowy: pokrojone drobno ugotowane warzywa (marchew, seler, niekiedy i pietruszka), tak samo skrojone ziemniaki gotowane zwykle w mundurkach, groszek lub drobna fasolka, jaja na twardo, ogórki kiszone lub konserwowane, jabłko – to podstawa. Wszystko wmieszane z majonezem, niegdyś obowiązkowo domowej roboty, dzisiaj ze słoiczka. Do tej sałatki można dodawać własne składniki: pokrojone gotowane lub pieczone buraczki (także ze słoiczka), ziarna kukurydzy, rzodkiewki, szczypiorek, natkę lub inną zieleninę, różne marynaty, np. grzybki, i pikle, inne owoce (np. ananasa), pokrojoną w kostkę wędlinę lub śledzia, rybę wędzoną lub anchois, żółty ser… Wybór jest ograniczony jedynie naszym smakiem.

Czy musi być majonez? Nie musi. Można spróbować zastąpić go jogurtem (lub majonez wymieszać z jogurtem), a można zaprawić warzywa oliwą i octem wymieszanym lub nie z musztardą. Ale, to jednak nie to samo, co tradycyjna sałatka majonezowa…

Drugą podstawą zakąsek są śledzie. Tradycyjne: w oliwie, śmietanie lub marynowane lub ciekawiej doprawione. Moja propozycja to śledzie w oleju z owocami suszonymi. Pierwsza: rolmopsy ze śliwką. Wymoczone do naszego smaku matjesy (w zmienianej wodzie, na końcu w mleku)  kroimy wzdłuż na pół, w te połówki zawijamy suszoną śliwkę; połówki można posmarować musztardą. Układamy w słoiku lub miseczce przekładając sparzoną cebulą (dobra jest szalotka) i ew. przesypując majerankiem oraz zalewając dobrym olejem (słonecznikowy lub sojowy).

Druga propozycja: te brzydsze matjesy kroimy w cienkie paski, kroimy cebulę i ją blanszujemy, układamy składniki w słoiku mieszając z suszonymi żurawinami. kto lub zakąski ostrzejsze, może dodać kapary, ja dodałam… daktyle (bo mam ich strasznie dużo). Te śledzie zalewamy także olejem, np. arachidowym. (Oczywiście składniki można dodawać, np. orzechy, inne suszone owoce, zioła itd.).

Do śledzi i sałatki pasuje razowy chleb. Kieliszek wódki (ale nie cytowane już przez mnie kiedyś mrożkowskie „pół litra na ryło”) dopełni dania. Zakąski będą świetnym początkiem tradycyjnego obiadu. Albo całym obiadem.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s