Obiad z kotletami

Obiad zwykły, ale zarazem nieco inny niż zwykle. Może połączyć miłośników kuchni tradycyjnej, uważanej dziś przez wielu za polską (bez mięsa nie ma obiadu, a z mięs najbardziej poważana jest wieprzowina), z tymi, którzy lubią nowe smaki. Poczciwe kotlety wieprzowe połączyłam w nim z owocami. Wzięło się to z potrzeby zużytkowania jabłek, które okazały się trochę mniej doskonałe niż wyglądały. Po skrojeniu i obkrojeniu dodałam je do mięsa. A ponieważ jabłek miałam sporo, zużyłam je do oddzielnej jarzynki, łącząc ze śliwkami, które także ładniej wyglądały niż smakowały.

Aby podkręcić smak w ostatniej chwili kotlety zalałam… proszę przeczytać w przepisie, czym. Efekt – znakomity! Taki obiad można podać nawet w imieniny.

 

Kotlety wieprzowe z owocami i cydrem

4 kotlety wieprzowe (od szynki)

majeranek

2 jabłka

3 małe cebulki

2 ząbki młodego czosnku

olej słonecznikowy lub masło klarowane

sól czerwona hawajska

czarny pieprz z młynka

mąka do obtoczenia kotletów

cydr

Kotlety lekko roztłuc, posolić, natrzeć majerankiem, obtoczyć w mące. Olej lub masło rozgrzać, wrzucić kotlety i małe cebulki w całości. Obsmażyć mięso z obu stron, a cebulki z każdej strony.

Jabłka pokroić w półplasterki, posolić, popieprzyć, dodać do kotletów razem z czosnkiem drobno posiekanym. Dusić je tak, aby się nie rozpadły.

Kilka minut przed podaniem zalać cydrem, rozmieszać od spodu, jeszcze raz posypać majerankiem i pieprzem. Podawać gorące.

Do tych koletów podałam jarzynkę z owoców. Na odrobinie oleju zeszkliłam posiekaną cebulę, dodałam do niej jabłka pokrojone w półplasterki i połówki śliwek. Posoliłam je, popieprzyłam i posypałam majerankiem. Dusiły się razem. Gdybym miała świeży majeranek, posypałabym nim tę jarzynkę przed podaniem. Jest znakomita do każdej wieprzowiny: pieczeni, boczku, a nawet usmażonej czy grillowanej kiełbasy. Kto lubi, może dodać do niej czosnek oraz ostrą paprykę.

Mięso i owoce; nie każdy lubi to połączenie. Takiemu osobnikowi podajemy kotlety bez jabłek, a do nich stawiamy na stole sałatę. Pasuje zawsze i do wszystkiego. A co podać deser? Zapraszam na niego jutro.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s