Na prawdziwy upał

dnia

Mam ratunek. To hiszpańskie gazpacho. Zimna zupa z warzyw. Po prostu chłodnik, ale zupełnie inny niż ten, do którego przywykliśmy.

Przygotowuje się go bez gotowania. Kroimy szybciutko warzywa. Mają to być pomidory, cebula (najlepiej duża, hiszpańska, łagodna), papryka, czosnek, nieraz świeży ogórek, a nawet młody burak ćwikłowy. Miksujemy warzywa z zimną wodą, z dwiema (lub więcej) łyżkami oliwy, odrobiną octu (do smaku); nie musimy otrzymać aksamitnie gładkiej treści, ja nawet lubię grudkowatą, dlatego np. zostawiam warzywa w skórkach. Ale można je obierać ze skórek. Przyprawy najprostsze: sól, pieprz, ewentualnie ostra papryka. Zupę zagęszcza się miękiszem chleba pszennego, a następnie chowa w lodówce, by dojrzała. Podaje się bardzo oziębioną.

Zestaw warzyw można modyfikować w zależności od zawartości lodówki i upodobań. Można dorzucić świeży ogórek (bez pestek). Albo ująć paprykę czy cebulę, jeśli za nimi nie przepadamy. Albo dodać papryczkę chili. Generalnie: jest to prosta zupa chłopska z surowych warzyw, pierwotnie ucieranych w moździerzu (my mamy mikser!), z domową oliwą i octem.

Do zupy dodatkowo stawiamy na miseczki z małymi grzankami z bułki, posiekanymi świeżymi ogórkami, pomidorami, papryką, cebulą. Te warzywa można też oziębić w lodówce.

Kilka przepisów na gazpacho podaje Alicja B. Toklas, przyjaciółka amerykańskiej pisarki z 20-lecia XX wieku Gertrudy Stein, autorka oryginalnej książki kucharskiej z potrawami ze swojej epoki. Zasada przygotowania gazpacho zawsze ta sama. Oto jej propozycje (podaję tylko skład, z wyjątkiem jednej zupy; tłumaczenie własne):

Gazpacho z Malagi

4 szklanki rosołu z cielęciny z 2 ząbkami czosnku i dużą hiszpańską cebulą; 1 duży pomidor obrany, z usuniętymi ziarnami, pocięty w drobną kostkę; 1 mały świeży ogórek obrany, z usuniętymi ziarnami, pocięty w drobną kostkę; 1/2 słodkiej czerwonej papryki, z usuniętą skórką i ziarnami, pociętej w drobną kostkę; 4 łyżki ugotowanego ryżu; 2 łyżki oliwy.

Gazpacho z Sewilli

4 posiekane ząbki czosnku; 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki sproszkowanego hiszpańskiego pieprzu; miąższ z 2 średniej wielkości zmiażdżonych pomidorów; 4 łyżki oliwy; hiszpańska cebula pocięta na plasterki cienkie jak papier; 1 słodka czerwona lub zielona papryka z usuniętymi ziarenkami, pokrojona w drobną kostkę; 1 obrany ogórek bez ziaren, pokrojony w drobną kostkę;  4 łyżki pokruszonego świeżego białego pieczywa; 3 filiżanki wody.

Gazpacho z Korodoby

2 posiekane ząbki czosnku, 2 obrane ogórki bez ziaren pokrojone w drobną kostkę; 2 łyżki oliwy; 2 filiżanki wody; 2 filiżanki gęstej śmietany kremówki; 2 łyżeczki mąki kukurydzianej;  1 łyżeczka soli.

Zmiksować starannie trzy pierwsze składniki, zagotować wodę z solą. Zmieszać mąkę z 3 dodatkowymi łyżkami wody, wlać mieszając do gotującej się wody. Kiedy mąka zagęści wodę, zalać nią czosnek, ogórek i oliwę. Schłodzić i stopniowo dodawać śmietanę. Podawać lodowato zimne.

Gazpacho z Segowii

4 zmiażdżone ząbki czosnku; 1 łyżeczka całego hiszpańskiego pieprzu; 1 łyżeczka soli;  1/2 łyżeczki sproszkowanego kminku;  2 łyżki drobno posiekanej bazylii lub 3/4 łyżeczki suszonej bazylii; 4 łyżki oliwy; 1 hiszpańska cebula skrojona w drobną kostkę; 2 obrane pomidory z usuniętymi ziarnami, pokrojone w drobną kostkę; 2 obrane ogórki z usuniętymi ziarnami, pokrojony w drobną kostkę; 1 czerwona słodka papryka z usuniętymi ziarnami, pokrojona w drobną kostkę; 2 łyżki okruchów z białego świeżego pieczywa; 4 filiżanki wody.

W upał zupa jest znakomita. Kto lubi, niech poda do niej grzanki albo skrojone w kosteczkę i usmażone w oliwie, albo pokrojone w kromki i zapieczone w piekarniku po skropieniu oliwą. Kto chce się bardziej oziębić, może do wazy, garnka, miski z zupą wrzucić kostki lodu. Nie tylko chłodzą, ale fantastycznie orzeźwiająco wyglądają.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s