58. wpis

Alina Kwapisz-Kulińska – 22/05/2011 1:23

Wreszcie i do nas dotarł upał, może z Polski? Dlatego zrezygnowaliśmy z planowanej większej wyprawy i czas dzielimy między morze a basen. Ale obiad też trzeba zjeść (organizm wyczerpany pływaniem domaga się paliwa!), a więc i ugotować. Zaplanowany posiłek wyglądał na skomplikowany, ale takim się nie okazał. Nie było długiego stania w kuchni, tylko znowu szybkie smażenie.

Tyle że dwa dni wcześniej zamarynowałam pokrojone w kostkę mięso. Powinna być jagnięcina, jako że danie ma korzenie arabskie (a może nawet Maurowie je spożywali, patrząc na te same góry i to samo morze…). Ale dostałam tylko wieprzowinę. I ją potraktowałam marynatą z wymieszanych: 3. łyżek oliwy, skórki skrojonej z cytryny i soku z niej, zmiażdżonych 3. ząbków czosnku, 2. garści posiekanej natki, wreszcie łyżki przyprawy ras-al-hanout, którą dostałam w tutejszym „hipciu”, czyli hipermarkecie (na targowisku nie mieli). Mięso natarłam marynatą i trzymałam w lodówce.

Dzisiaj zaczęłam przygotowania do obiadu od nadziania kostek mięsa na drewniane szpadki (dostałam je także w markecie). Przykryłam je folią i poszłam popływać. Gdy wróciłam i nieco odpoczęłam, zaczęłam od skrojenia sałaty. Sałata plus mandarynka, doprawione oliwą, pieprzem i solą wylądowały w misce. Na patelni rozgrzałam oliwę, wrzuciłam wczorajszą bagietkę, pokrojoną w kromki, a po odwróceniu ich, dwa ząbki czosnku. Grzanki wylądowały w misce z sałatą. Czosnek usunęłam. Teraz usmażyłam ze wszystkich stron szaszłyki. Podałam do nich, także świeżo zakupiony, czerwony sos mojo. Pochodzi on z Wysp Kanaryjskich. W domu robiłam go sama, ucierając składniki w malakserze lub w moździerzu (Asiu, dziękuję za książeczkę z przepisem!), ale tu trzeba sobie życie upraszczać. Sos czerwony ma w składzie czerwoną paprykę, zielony − kolendrę i natkę. Dostałam tylko czerwony, pasował do dania znakomicie.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s