Wielkanoc jest czasem jedzenia mięs. Triumfalnie wjeżdżają na stół szynki i kiełbasy, pasztety i rolady, galarety i głowizny. Na ciepło podaje się pieczenie z wieprzowiny – dawni Polacy zdobili stoły całym prosiakiem z jajkiem w ryjku i głową dzika, fantazyjnie przybraną – i pieczony drób, rzadziej u nas baraninę i eleganckie oraz mniej tłuste pieczyste z wołowiny lub dziczyzny.
Przy tych mięsach nie zapominajmy o surówkach. O warzywach. Nie tylko dodadzą nam zdrowia, ale i ozdobią stół. A ci, co za mięsem nie przepadają lub trzymają wagę, przyjmą je z wdzięcznością.
Surówki i sałatki są przy tym wygodną potrawą, bo każdy może je przyrządzić po swojemu, z własnego zapasu warzyw. Aby tylko nie zapomnieć kupić całej ich rozmaitości! A jest z czego wybierać. Taki zestaw warzyw podstawowych znalazłam pod Halą Mirowską, na moim ulubionym targowisku. Ale można tam znaleźć i warzywa ciekawsze: rozmaite sałaty, różne gatunki pomidorów i papryki, świeżo ukiszone ogórki.
A więc do dzieła: warzywa do koszyków, a potem – pod kran i pod nóż! Przyrządzanie surówek i sałatek jest przy tym znacznie przyjemniejsze od krojenia mięsa, prawda? Pachną, są kolorowe, jędrne i soczyste. Aby tylko je dobrze przechowywać.
Rukola czyli rokietta siewna jest sałatą, którą znamy coraz lepiej. Bardzo lubię jej wyrazisty i nieco orzechowy smak. Jak wszystkie sałaty, jest zdrowa, reguluje przemianę materii. Zamiast łykać pigułki – jedzmy codziennie miskę sałaty, a organizm nam podziękuje.
Dwie sałaty w jednej misce
pęczek rukoli
kilka liści sałaty rzymskiej
2 cebuli dymki ze szczypiorem
oliwa
ocet balsamiczny
sól, pieprz z młynka
Sałaty umyć, pokroić lub podzielić rękami na kawałki. Sałatą rzymską wyłożyć miskę, na niej ułożyć rukolę, przykryć pokrojonym grubo szczypiorem. Cebulki dymki pokroić w drobną kostkę, wymieszać z oliwą, posolić. Sosem polać sałatę, skropić balsamico, posypać świeżo mielonym pieprzem.
Surówka z kapusty kiszonej i papryki
dobra kapusta sałatkowa
cebulka dymka
2 papryki: czerwona i zielona
olej słonecznikowy
papryka wędzona z młynka
ew. pół łyżeczki cukru
Kapustę odcisnąć z soku, ewentualnie drobno pokroić. Papryki oczyścić, skroić w paski lub kostkę. Wymieszać oba warzywa z olejem. Doprawić do smaku cukrem (kto lubi). Przykryć krążkami cebulki, posypać papryką wędzoną.
Sałatka z papryki i pomidorów suszonych
czerwona papryka
pomidory suszone wraz z oliwą
cebulka dymka
natka pietruszki i/lub świeże zioła, np. bazylia
płatki soli z papryką chipotle
pieprz z młynka
Paprykę umyć, osuszyć, pokroić w paski. Pomidory suszone wyjąć ze słoiczka, odstawić, aby obciekły, potem pokroić w paseczki lub w kostkę. Warzywa zmieszać ze szczypiorem, obłożyć cebulą rozdzieloną na krążki i posiekaną zieleniną. Sałatkę skropić oliwą spod pomidorów, posolić, popieprzyć. Kto chce nieco podkręcić smak, może skropić warzywa octem z czerwonego wina lub z sherry.
Sałatki warzywne jemy, owszem. A te z owoców? Podajmy i taką do babki, mazurków, sernika. Zaręczam, że goście będą zachwyceni.
Sałatka z truskawek i kiwi
owoce kiwi
truskawki
syrop z agawy lub cukier brązowy
liście świeżej mięty
Owoce obrać, pokroić w plasterki, wymieszać. Skropić syropem lub posypać cukrem. Wymieszać z drobno posiekanymi listkami mięty. Podawać przybraną gałązkami mięty.
Każdą sałatkę owocową podawaną dorosłym można pokropić alkoholem: rumem, brandy, kirschem lub którąś z domowych nalewek, np. ratafią. Tak przyrządzone owoce do czasu podania trzymamy w lodówce. A na stole możemy je przybrać kulkami lodów waniliowych lub pistacjowych. I posypać podprażonymi orzechami, sezamem lub migdałami.
Warzywa i owoce pomogą przetrwać święta w dobrej formie. No i nie zapominajmy o spacerach!