Więcej warzyw (5). I owoców

Wielkanoc jest czasem jedzenia mięs. Triumfalnie wjeżdżają na stół szynki i kiełbasy, pasztety i rolady, galarety i głowizny. Na ciepło podaje się pieczenie z wieprzowiny – dawni Polacy zdobili stoły całym prosiakiem z jajkiem w ryjku i głową dzika, fantazyjnie przybraną – i pieczony drób, rzadziej u nas baraninę i eleganckie oraz mniej tłuste pieczyste z wołowiny lub dziczyzny.

Przy tych mięsach nie zapominajmy o surówkach. O warzywach. Nie tylko dodadzą nam zdrowia, ale i ozdobią stół. A ci, co za mięsem nie przepadają lub trzymają wagę, przyjmą je z wdzięcznością.

Surówki i sałatki są przy tym wygodną potrawą, bo każdy może je przyrządzić po swojemu, z własnego zapasu warzyw. Aby tylko nie zapomnieć kupić całej ich rozmaitości! A jest z czego wybierać. Taki zestaw warzyw podstawowych znalazłam pod Halą Mirowską, na moim ulubionym targowisku. Ale można tam znaleźć i warzywa ciekawsze: rozmaite sałaty, różne gatunki pomidorów i papryki, świeżo ukiszone ogórki.

A więc do dzieła: warzywa do koszyków, a potem – pod kran i pod nóż! Przyrządzanie surówek i sałatek jest przy tym znacznie przyjemniejsze od krojenia mięsa, prawda? Pachną, są kolorowe, jędrne i soczyste. Aby tylko je dobrze przechowywać.

Rukola czyli rokietta siewna jest sałatą, którą znamy coraz lepiej. Bardzo lubię jej wyrazisty i nieco orzechowy smak. Jak wszystkie sałaty, jest zdrowa, reguluje przemianę materii. Zamiast łykać pigułki – jedzmy codziennie miskę sałaty, a organizm nam podziękuje.

Dwie sałaty w jednej misce

pęczek rukoli

kilka liści sałaty rzymskiej

2 cebuli dymki ze szczypiorem

oliwa

ocet balsamiczny

sól, pieprz z młynka

Sałaty umyć, pokroić lub podzielić rękami na kawałki. Sałatą rzymską wyłożyć miskę, na niej ułożyć rukolę, przykryć pokrojonym grubo szczypiorem. Cebulki dymki pokroić w drobną kostkę, wymieszać z oliwą, posolić. Sosem polać sałatę, skropić balsamico, posypać świeżo mielonym pieprzem.

Surówka z kapusty kiszonej i papryki

dobra kapusta sałatkowa

cebulka dymka

2 papryki: czerwona i zielona

olej słonecznikowy

papryka wędzona z młynka

ew. pół łyżeczki cukru

Kapustę odcisnąć z soku, ewentualnie drobno pokroić. Papryki oczyścić, skroić w paski lub kostkę. Wymieszać oba warzywa z olejem. Doprawić do smaku cukrem (kto lubi). Przykryć krążkami cebulki, posypać papryką wędzoną.

Sałatka z papryki i pomidorów suszonych

czerwona papryka

pomidory suszone wraz z oliwą

cebulka dymka

natka pietruszki i/lub świeże zioła, np. bazylia

płatki soli z papryką chipotle

pieprz z młynka

Paprykę umyć, osuszyć, pokroić w paski. Pomidory suszone wyjąć ze słoiczka, odstawić, aby obciekły, potem pokroić w paseczki lub w kostkę. Warzywa zmieszać ze szczypiorem, obłożyć cebulą rozdzieloną na krążki i posiekaną zieleniną. Sałatkę skropić oliwą spod pomidorów, posolić, popieprzyć. Kto chce nieco podkręcić smak, może skropić warzywa octem z czerwonego wina lub z sherry.

Sałatki warzywne jemy, owszem. A te z owoców? Podajmy i taką do babki, mazurków, sernika. Zaręczam, że goście będą zachwyceni.

Sałatka z truskawek i kiwi

owoce kiwi

truskawki

syrop z agawy lub cukier brązowy

liście świeżej mięty

Owoce obrać, pokroić w plasterki, wymieszać. Skropić syropem lub posypać cukrem. Wymieszać z drobno posiekanymi listkami mięty. Podawać przybraną gałązkami mięty.

Każdą sałatkę owocową podawaną dorosłym można pokropić alkoholem: rumem, brandy, kirschem lub którąś z domowych nalewek, np. ratafią. Tak przyrządzone owoce do czasu podania trzymamy w lodówce. A na stole możemy je przybrać kulkami lodów waniliowych lub pistacjowych. I posypać podprażonymi orzechami, sezamem lub migdałami.

Warzywa i owoce pomogą przetrwać święta w dobrej formie. No i nie zapominajmy o spacerach!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s