Morele przetworzone

Lato się ma ku końcowi. A kto lubi – znam takich – ten zapełnia słoiczki i butelki, ustawia je na półkę i czeka na zimę. To jakiś atawizm, ta satysfakcja czerpana z wyrabiania tzw. przetworów. Ulegam mu. Gdybym tylko miała porządną spiżarnię. Ale nadmiarem słoików można się podzielić z rodziną i przyjaciółmi. I się cieszyć, że przetworów nie wyrabia się z musu (co pamiętam z PRL-u), ale dla zdrowia i przyjemności. Co własne, to własne.

Oto kolejny wyrób przyrządzony na podstawie mojego „zeszytu sprzed lat”, pracowicie wypełnionego przepisami w roku 1986:

Marmolada morelowa

1 kg moreli obrać ze skórki, przepołowić i oczyścić z pestek, przepuścić przez maszynkę. Przecier wymieszać z 0,5 kg cukru i 1 torebka galaretki (żelatyny). Zagotować 1 minutę, wymieszać. Wlać do słoiczków, zakręcić pokrywki.

Przytoczyłam przepis dokładnie tak, jak go zapisałam. Nie miałam wtedy miksera, dzisiaj oczywiście morele zmiksowałam. Nie zdjęłam z nich skórki (powód: lenistwo), ale kto chce to zrobić, nich je sparzy czy zblanszuje, czyli zanurzy we wrzątku, a skórka zejdzie łatwo (tak robimy i z pomidorami, i z brzoskwiniami). Podejrzewam, że ta „galaretka” ze składników to cukier żelujący (tak wnioskuję z innych przepisów). Wtedy po prostu nie wiedziałam, co to takiego. W sklepach PRL-u był tylko cukier typu sto procent cukru w cukrze, sprzedawany na kartki (nawiasem, na ogół nie wykupowaliśmy całego przydziału, chyba że latem, na przetwory). A może jednak składnikiem była istotnie żelatyna?

Ponieważ nie byłam pewna, a nie chciałam dodawać dodatkowego cukru, do zestalenia morelowego przecieru użyłam agaru (zgodnie z proporcjami wskazanymi przez producenta). Na koniec smażenia owoców dodałam do nich kilka listków melisy. Pomyślałam, że jej miły smak nada słodkim morelom ciekawą nutę. A na koniec słoiczki zapasteryzowałam.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s