Kto lubi ser…

… znajdzie dzisiaj u mnie coś dla siebie. Będzie to zarazem proste i szybkie do wykonania, ciekawe i, no, po prostu smaczne. Zwłaszcza gdy się lubi ser kozi (chèvre). Nie każdy toleruje jego charakterystyczny smak. Jeżeli się go nie znosi, można wziąć do wykonania tej potrawy każdy inny ser z białą pleśnią. Ale my, smakosze „szewra”, pozostaniemy przy nim.

 Ser kozi w oliwie na mój smak

Ser pokroić w plasterki grubości 1–1,5 cm. Posypać ziołami (ja wzięłam głównie tymianek oraz nieco szałwii; może być inny zestaw, zioła mogą być świeże lub suszone), skórką startą z dobrze umytej i osuszonej cytryny oraz czarnym pieprzem. Kto lubi, może dodać czosnek, roztarty lub przeciśnięty przez praskę. Zalać najlepszą oliwą, jaką się ma, albo dobrym olejem. Odstawić pod przykryciem na noc, pół dnia lub co najmniej godzinę.

Ten ser podałam ze świeżymi figami, pokrojonymi w ćwiartki. Może je zamienimy brzoskwiniami lub nektarynkami? Do tego postawiłam na stole chrupiącą pszenną bułkę (może być wczorajsza, będzie nawet lepsza). Nacięłam ją w kromki nie do końca, skropiłam oliwą, posypałam grubą solą morską, przełożyłam listkami bazylii i zapiekłam kilka minut w piekarniku. Kto nie dodał czosnku do sera, może nim natrzeć nacięte kromki bułki. Podobnie można zapiec ciabattę i właściwie każdy chleb, chociaż chyba najlepiej jednak pszenny.

Ser z ziołami i oliwą, świeże figi, ciepła bułka plus bogate w smak czerwone wino, np. rioja. To jest to. A może przyrządzimy ser dla amatorów piwa? Też będzie pasował. Ale raczej wtedy lepiej obłożyć go upieczoną w piekarniku papryką lub papryką marynowaną ze słoiczka.

Tylko nie wylewajmy oliwy po serze, jeżeli zostanie (pewnie tak). Zlejmy ją do słoiczka i użyjmy do sałaty, jakiejś sałatki albo… kolejnej porcji sera.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s