Deser sycylijski

Z powodu Nocy Świętojańskiej albo dla znajomego Jana, który dzisiaj obchodzi imieniny (jeszcze raz, naj-naj) można przyrządzić deser, co się zowie. Kto potrafi, niech go pięknie udekoruje, wyciskając wzory i szlaczki z bitej śmietany, ale i bez tej dekoracji będzie ozdobą imieninowego stołu w miejsce banalnego tortu. Kto się więc nie boi kalorii, albo raz zechce sobie pofolgować – niech przyrządzi sycylijską cassatę. Odkąd można u nas kupić ser mascarpone, sprawa jest prosta.

Cassata alla Siciliana

50 dag sera mascarpone

opakowanie śmietany kremówki UHT

ew. cukier waniliowy,
zeskrobana laska wanilii lub jej ekstrakt

10–20 dag cukru pudru

bakalie: rodzynki, skórka pomarańczowa lub cytrynowa, wiśnie w syropie lub suszone, pokrojony ananas, papaja itd.

orzeszki pistacjowe, piniowe, inne

biszkopty lub spód biszkoptowy

10 dag czekolady gorzkiej

likier maraschino lub sok pomarańczowy (jeżeli są dzieci lub osoby nie tolerujące alkoholu)

Ucieramy mascarpone z cukrem, biorąc go tyle, ile lubimy lub powinnismy słodzić; dodajemy wanilię. Ubijamy śmietanę, także z cukrem. Przygotowujemy bakalie: kroimy je w drobną kostkę,
moczymy rodzynki i in. podobne bakalie, gdy są suche (oczywiście nie orzechy i nie czekoladę). Mieszamy wymienione składniki. Ile dać śmietany? W przepisie, z którego korzystałam, było 5 łyżek, ale wydawało mi się to za mało. Dałam więcej. Wypróbujmy, co nam zasmakuje.

Masę układamy w formie w rodzaju keksówki, zaczynając od spodu z biszkoptów nasączonych likierem lub sokiem pomarańczowym (może być też napar z kawy lub herbaty), wyłożonej folią (najlepiej al., bo jest sztywna). Biszkoptami przekładamy masę ze 2–3 razy. Na trzy, nawet cztery godziny wkładamy do zamrażalnika. Po wyjęciu ozdabiamy pozostałą bitą śmietaną i bakaliami.

Cassatę podajmy z filiżanką mocnego espresso. Ale i z herbatą jest dobra. Jest bardzo słodka i sycąca. Kto nie zdąży jej zrobić dla dzisiejszego solenizanta, niech się nie martwi – można ją zrobić i bez okazji.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s