Polędwica umiędzynarodowiona

Poszukiwania nowych smaków wcale nie są związane tylko z naszymi zwariowanymi czasami i z globalizacją. Znane już nam pismo „Dobra Gospodyni” w roku 1902 radziło, jak można na kilka sposobów podawać smażone kawałki polędwicy wołowej, czyli befsztyki. Sposobów umiędzynarodowionych, tak jak i dzisiaj to robimy. Kuchnia zawsze lubiła eksperymenty i fantazję.

My befsztyki bardzo lubimy i w miarę możliwości kupujemy polędwicą (stosunkowo tanią na targu pod Halą Mirowską, ale bardzo wcześnie rano). Chociaż przyznam, że od polędwicy wolę antrykot – zamarynowany, a potem podobnie usmażony jak befsztyk. Taki antrykot to stek. Ten steak, podobnie jak befsztyk, czyli beefsteak, można go przyprawiać na różne sposoby.

Jeden z lubianych przez nas to stek przyprawiony chili z limonką, usmażony na patelni grillowej razem z podobnie potraktowanym bananem. I mięso, i owoc posypuję jakiś czas przed obiadem tą ostro-kwaskową przyprawą i smaruję oliwą. Trzymam w temperaturze pokojowej co najmniej przez godzinę przed smażeniem. Smażę oczywiście na patelni grillowej. I już. Dobrym delikatnym
dodatkiem do tego jest ugotowany na sypko ryż wymieszany z winogronami (gdy nie mam bezpestkowych, przepoławiam je na pół i pestek pozbawiam, to pracochłonne, ale w sumie nie tak bardzo, jak irytujące wydłubywanie pestek podczas jedzenia).

A oto porady od „Dobrej Gospodyni”; zachowuję stylową pisownię oryginału. Tak jak befsztyki, można podawać oczywiście i steki. Co bardziej ekstrawaganckie? Moje podanie z bananem, czy to z początku wieku XX z kawiorem?

Podawanie befsztyków na rozmaity sposób. Za pomocą rozmaitych dodatków, możemy zwyczajne smażone befsztyki zamienić na bardzo eleganckie potrawy.

Rossyjskie befsztyki. Po usmażeniu pokrywamy befsztyki kawiorem, naokoło układa się pikle i z
kartoflami pieczonemi na stół wydaje.

Strassburski befsztyk. Na każdy upieczony befsztyk kładzie się kawałek pasztetu z gęsiej wątróbki i posypuje siekanemi truflami. Do tych befsztyków podaje się kulki z kartofli puree smażone na maśle.

Wiedeński befsztyk. Po usmażeniu na każdy befsztyk kładzie się jajko sadzone i posypuje kaparami. Później otaczamy befsztyk smażoną cebulą i podajemy z kartofelkami smażonemi na
maśle.

Befsztyk na sposób angielski. Podajemy  befsztyk, kładąc na każdy jajko sadzone i na to na krzyż sardele oczyszczone z ości. Naokoło befsztyku układa się konserwowane lub świeże grzybki.

Befsztyki ze śmietaną są bardzo smaczne. Smaży się befsztyki, jak zwykle na maśle. Po usmażeniu befsztyku pozostałe masło miesza się z kwaśną śmietaną i dodaje posiekanej pietruszki. Do tych befsztyków podaje się kartofle puree, których powierzchnie posypuje się tartą zrumienioną bułką i tartym serem parmezanem.

Fajne te befsztyki. Może któreś kiedyś zrobię. Angielskie?…



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s