Podobna fasola jest u nas nazywana „mamut”. Z racji rozmiaru. Jest żółta. Tu kupiłam zieloną. Szerokie strąki są długie na ponad dwadzieścia centymetrów. Wyglądają bardzo solidnie.
Z tej fasoli stworzyłam coś, co można podać jako dodatek do obiadu (kurczak, ryba) lub jako danie samodzielne samodzielne. Zasmakuje zwłaszcza tym, którzy nie jedzą mięsa.
Fasola szeroka z migdałami
50 dag fasoli
20 dag migdałów bez skórki, lekko posolonych
oliwa, sherry, pieprz
sól, cukier
Fasolę umyć, odciąż końce z obu stron. Ugotować w wodzie osolonej i osłodzonej. Potrwa to ok. 20 minut (spróbować, aby się nie rozgotowała). W czasie jej gotowania uprużyć migdały na suchej patelni. Fasolę odcedzić. Pospyać migdałami. Skropić oliwą i sherry.
Danie proste i bardzo smaczne. Po spacerze w upalny dzień i pływaniu w morzu przygotujemy je błyskawicznie i bez wysiłku. Podamy z chłodnym winem białym lub szklaneczką czerwonego i ze świeżym pieczywem pszennym. Wymuskamy nim talerze z sosem pieprzno-oliwno-winnym.

A ponieważ był to nasz pożegnalny obiad – żegnamy się z Motril i z tegorocznym latem – do fasoli podałam smażoną żabnicę. Tę znakomitą, choć kosztowną rybę opisywałam i pokazywałam w zeszłym roku. W tym przyrządziłam ją z akcentem nietypowym, ale bardzo hiszpańskim: z szynką serrano (jamón serrano). Przepis jest bardzo prosty, a ryba wygląda bardzo efektownie:
Żabnica w szynce serrano
kilka kawałków żabnicy
tyle samo cienkich plasterków szynki
rozmaryn
cebula, czosnek
ew. sól, pieprz
oliwa
Rybę owinąć plasterkami szynki. Ukłożyć na talerzu, przekładając plastrami cebuli i przekrojonymi wzdłuż ząbkami czosnku. Między filety ukłożyć gałązki rozmarynu. Skrapić oliwą, obsypać pieprzem. Marynować w lodówce.
Zawinięte w szynkę kawałki ryby smażyć na oliwie. Ewentualnie posolić, ale niekoniecznie, bo szynka jest słona. Ryba musi być usmażona, a szynka nie spalona, trzeba więc tak regulować płomień, aby nie był za duży.

KOMUNIKAT nr 2
Kończymy wakacje w Motril, zaczynamy wracać do Kraju. Powałęsamy się jeszcze nieco po Francji. Pisanie bloga zawieszam więc, aby prowadzić praktyczną Kuchnię w Podróży.