Szybkie (chyba nawet dla ortodoksów kulinarnych), łatwe (pod warunkiem, że sprawnie się kroi ananasa lub użyje kostek z puszki – świeży jednak znacznie lepszy!), a dla każdego, kto lubi owoce morza, radośnie pyszne. Kupmy do tego danka francuską bagietkę (znakomite pojawiły się ostatnio niedaleko nas, przy ul. Senatorskiej). Ale gdy będzie inne pieczywo, nie będzie niestosowne. Można zresztą dać ugotowany ryż.
Najpierw przygotujmy krewetki. Gdy używam mrożonych, na sicie przelewam je wrzątkiem. Gdy podeschną, marynuję. Tym razem była to cytryna, zielone zioła (natka, estragon, bazylia) i koniak. Koniak, czy inny alkohol, nie jest niezbędny. Jeżeli idzie o inne przyprawy: zdecydowanie
stosuję świeżo mielony pieprz, można także dostać gruby, tzw. młotkowany pieprz z kolendrą – polecam), solę lekko, już po usmażeniu, grubą solą morską. Oczywiście można dać także świeżo starty imbir, kardamon lub jakieś inne przyprawy z nutą egzotyczną.
Gdy krewetki trochę stoją i się zaprzyjaźniają z przyprawami, my kroimy ananasa. Mimo doskonałych rysunków ze wskazówkami, jak to robić, zawsze się tym brudzę, zwłaszcza gdy owoc jest soczysty. Sok oczywiście warto zbierać podczas krojenia. Aha, a może zamiast ananasa damy mango? Może papaję? Może kaki? Może kiwi?
Na patelni rozgrzewam olej (dziś był ryżowy), dorzucam krewetki z zieleniną i przyprawami, ale odcedzone przez durszlak: bez marynaty. Gdy są już ciepłe, ale jeszcze jędrne, dodaję kostki ananasa (lub innego owocu). Na końcu dolewam marynatę. (Gdy się lubi, chce i ma, można także wlać puszeczkę mleczka kokosowego, wtedy sosu jest więcej, a wybierany bagietką – zawsze pyszny). Cały proces smażenia ma trwać błyskawicznie, krewetki od razu trzeba wnieść na stół. Zamiast oleju można dać masło, byle go nie przypalić. Stawiam patelnię z szybko usmażonymi krewetkami na „dopiekaczu” z zapaloną świeczką.

Opis krótki, jak i przyrządzanie. Uwielbiamy takie krewetki. Za oknem biało, a my mamy namiastkę Tajlandii. Jeżeli chcemy być jeszcze bardziej w tym stylu, dodajemy do krewetek trawkę cytrynową, liście limonki kaffir, krążki chili.