Polubiłam spaghetti z mąki pełnego przemiału (integrali). Jest brązowe. Ma swój smak. A przede wszystkim – jest zdrowe. Gotuje się jak zwykłe. Podaje z sosem. Jak każdy makaron jest podstawą do wykonania potraw szybkich, z kilku składników. Dyżurne, które lubimy i które pozwalają gotować szybkie obiady, staram się mieć w domu. Pomagają się poratować, gdy wydarzenia nie mieszczą się w 24 godzinach dnia.
Istotą sprawy w daniu zwanym „spaghetti” jest sos. Najprostsze to tylko aglio e olio: czosnek i oliwa. Gdy do tego domy parmezan i zielone zioła – mamy wartościowe danie najszybsze. Mój szybki sos był wymyślniejszy. Do jego błyskawicznego ugotowania wykorzystałam kilka zamrożonych krewetek z zamrażalnika, cukinię z lodówki, pomidory krojone z kartonika. Można też dać cebulę i czosnek. No i przyprawy. C’est tout.
Spaghetti integrali po mojemu
spaghetti z mąki pełnego przemiału
cebula
cukinia umyta, pokrojona w plastry
mrożone krewetki
kartonik z krojonymi pomidorami
sól, oregano, pieprz
świeże zioła lub natka pietruszki
oliwa
Włączam czajnik elektryczny. W garnku nastawiam osoloną wodę na spaghetti. Zamrożone krewetki przelewam wrzątkiem z czajnika. W tym czasie: na patelni w rozgrzanym oleju zmiękczam cebulę, dodaję pokrojoną w plastry cukinię. Krótko obsmażam (ma być twardawa). Wrzucam krewetki. Mieszam, przyprawiam.

Do zagotowanej wody wkręcam makaron. Gotuję go zwykle nieco krócej niż jest podane na opakowaniu. Do cukinii dodaję pomidory. Mieszam, podgrzewam. Dalej już z górki: odcedzam makaron, mieszam z odrobiną oliwy i sosem, posypuję ziołami, podaję. Na stole stawiam starty ser, jeżeli go mam.

Przygotowanie sosu trwa w zasadzie tyle, ile trzeba na ugotowanie makaronu. Zamiast krewetek można wziąć pokrojoną szynkę, chudy boczek (czyli włoską pancettę), tuńczyka z puszki lub inną rybę albo nawet parówki. W miejsce cukinii może iść papryka lub fasolka z puszki. Zamiast cebuli lub obok niej można wkroić selera naciowego. W ogóle: każde warzywo, każdy dodatek białkowy, dowolnie dobrane przyprawy pozwolą w minut dziesięć przygotować ciekawy sos.